O nama

O Ustanovi

Gerontološki centar "Novi Sad" je ustanova socijalne zaštite koja razvija i realizuje različite oblike socijalne zaštite odraslih i starijih lica. Ustanova je osnovana 1964. godine Rešenjem Skupštine opštine Novi Sad. Kao dan Ustanove zvanično je određen 16. oktobar. Od 1992. godine ulogu osnivača Ustanove preuzela je Vlada Republike Srbije, a 2002. godine ulogu osnivača preuzelo je Izvršno veće Vojvodine. Konceptualno i sistemski nadležnost Republike se odnosi na domski smeštaj, dok je Grad Novi Sad nadležan za realizaciju dnevnih usluga u zajednici, odnosno za Klubove za odrasla i starija lica, Pomoć u kući i negu, Dnevni boravak za odrasla i starija lica, kao i za Prihvatilište sa svratištem. Izvršno veće Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova su nadležni za izbor i imenovanje direktora, upravnog i nadzornog odbora i nadzor nad stručnim radom i zakonitošću u radu Ustanove.

v.d. Direktor : Nenad Bašić
Adresa: Fruškogorska 32, Novi Sad
Kontakt telefon: 021/450-267
e-mail: gerontns@neobee.net

Gerontološki centar "Novi Sad" organizaciono je podeljen u 8 radnih jedinica i 8 službi:


Radna jedinica Dom za penzionere i starija lica na Limanu Ekonomsko-finansijska služba
Radna jedinica Dom za penzionere i starija lica na Novom Naselju Služba zajedničkih poslova
Radna jedinica Dom za penzionere i starija lica u Futogu Služba zdravstvene zaštite
Radna jedinica Prihvatilište sa Svratištem Služba pravno-administrativnih poslova
Radna jedinica Pomoć u kući i nega Služba održavanja
Radna jedinica Klubovi za odrasla i starija lica Služba vešeraja
Radna jedinica Dnevni boravak za odrasla i starija lica Služba bezbednosti na radu i protivpožarne zaštite
Radna jedinica Ishrana Služba komercijale

Socijalnu zaštitu odraslih i starijih lica, kao svoju osnovnu delatnost, Ustanova ostvaruje obezbeđivanjem i pružanjem sledećih usluga:


U
S
L
U
G
E

U

S
T
A
N
O
V
E
USLUGE SMEŠTAJA DNEVNE USLUGE U ZAJEDNICI
DOMSKI SMEŠTAJ
(Domovi: Liman, Novo naselje, Futog)

korisnicima domskog smeštaja se pružaju usluge stanovanja, ishrane, nege, zdravstvene zaštite, usluge stručnog rada, usluge kreiranja i organizovanja kulturno-zabavnih, sportsko-rekreativnih i radno-okupacionih sadržaja i aktivnosti i druge usluge zavisno od potreba, sposobnosti i interesovanja korisnika; usluge potpunog i trajnog zbrinjavanja odraslih i starijih lica sa invaliditetom, čulnim oštećenjima, demencijom i lakšim duševnim obolenjima, a u skladu sa njihovim potrebama i preostalim sposobnostima

SMEŠTAJ U PRIHVATILIŠTE

licima u stanju akutne socijalne potrebe (skitnice, zavisnici, beskućnici i dr.) pružaju se usluge smeštaja u Prihvatilište u svrhu privremenog prihvata i celovitog zbrinjavanja, dok se za njih ne utvrdi odgovarajući i trajni oblik socijalne zaštite ili dok se ne vrate u mesto prebivališta;
POMOĆ U KUĆI I NEGA

usluga se pruža bolesnim, starim, invalidnim, iznemoglim i drugim odraslim licima, čija je sposobnost samoposluživanja umanjena i koja nisu u mogućnosti da se sama staraju o svojim potrebama

KLUBOVI ZA STARIJA I ODRASLA LICA

starijim i odraslim licima organizuju se aktivnosti u klubovima i u okviru njih se pružaju usluge socijalnog rada, preventivne zdravstvene zaštite, zdravstvenog prosvećivanja, kao i organizovanje kulturno-zabavnih, sportsko-rekreativnih i radno-okupacionih aktivnosti u cilјu prevencije patološkog starenja.

DNEVNI BORAVAK ZA ODRASLE I STARIJE

odraslim i starijim licima koji imaju potrebu za dnevnom negom i nadzorom obezbeđuju se usluge se usluge prevoza, ishrane, lične higijene, medicinske i usluge fizioterapeuta, usluge stručnog rada kao i odgovarajuće sportsko-rekreativne, radno-okupacione i kulturno-zabavne aktivnosti na poludnevnom nivou.

SVRATIŠTE ZA BESKUĆNIKE

odraslim i starijim licima koji žive ili rade na ulici i dobrovolјno zatraže ili pristanu na uslugu, obezbeđuje se usluga. Usluga obuhvata obezebeđivanje obroka za korisnike, obezbeđivanje uslova za održavanje lične higijene, posredovanje u obezbeđivanju dostupnosti usluga u zajednici, pružanje psiho-socijalne podrške.